Dialogrutan periodika

Dialogrutan periodika beskriver en enskild periodika. Namn, utseende, och vilket datum periodikan ska infalla kan ställas in. Dialogrutan hör till området kalenderprofiler.

Egenskaper

  • Namn är periodikans namn. Varje periodika bör förses med ett unikt namn; anledningen till detta överlåts åt läsaren att fundera ut.
  • Normal, helg, ledig dag och markerad anger vilket format dagen ska få i almanackan. T.ex. är det lämpligt att ge påskdagen helgstatus, medan egna födelsedagen kanske får nöja sig med markering. Å andra sidan kan man ju alltid önska att den vore allmän helgdag…

Datum

  • Fixt datum, det enklaste alternativet – periodikan infaller samma dag samma månad varje år, t.ex. juldagen.
  • Veckodag, periodikan infaller en fix veckodag, som infaller efter ett visst datum. I Sverige styrs t.ex. midsommardagen på detta sätt.
  • Påskdagen, periodikan styrs utifrån den ecklesiastiska påskdagen, dvs. det datum då den ”vanliga” påskdagen infaller. Exempel på en sådan periodika är naturligtvis påsken och tillhörande kringhelger. (Se kommentaren nedan för mer information)
  • Fixt intervall, periodikan är verkligen periodisk och återkommer t.ex. var 14:e dag. Alternativet är avsett för specialtillämpningar. Observera att man inte måste ha hela dagars intervall.

Kommentar angående påsken
Vilket datum påsken infaller är en svår fråga, och en historisk utredning av alla kyrkomöten, idéer och viljor som lett fram till dagens system är ett ämne som faller utanför den här manualen. CalenderVision tillämpar den gregorianska kalendern, och påsken beräknas på det sätt som beslutades vid kyrkomötet i Nicea 325 e. Kr. Det är det system som idag tillämpas i de flesta kristna kyrkor. Påskdagen är alltså första söndagen efter den metonska (ecklesiastiska) fullmåne som infaller på eller närmast efter 21 mars. Man räknar alltså inte efter den astronomiska (verkliga) fullmånen, som inte alltid stämmer riktigt överens med den metonska. För ett cykliskt upprepande av påskens datum fodras en period på ca 5.7 miljoner år.

CalendarVision beräknar påskdagen efter detta system från år 1600 fram till år 3100. Är man historiskt intresserad, och vill veta när påsken verkligen inträffade gör man dock klokt i att slå upp det i någon historisk tabell. Lokala avvikelser har nämligen förekommit – här i Sverige fick t.ex. vi ingen ordning på systemet förrän i mitten av 1800-talet, utan tidigare fattades beslut i påskfrågan från år till år.

Se även:
Kalenderprofiler
Skapa kalenderprofiler

 

  Innehåll Melin Software Online CalendarVision Hjälp (c) 2000