Observera att sidan behandlar en tidigare version. |
Egenskaper för listan
Knappen egenskaper tar dig till ett formulär med globala inställningar för hela listan.- Listnamn används för att referera till listan från MeOS. Den texten syns inte i själva listan.
- Listtyp är den typ som varje rad i listan ska referera till. Möjliga val är: Deltagare, Lag, Klubb (deltagare), Deltagare (klasser gemensamt), Deltagare (per stafettsträcka), Lag (klasser gemensamt), Bana och Kontroll.
Valet Klubb (deltagare) fungerar som alternativet deltagare, men listan grupperas klubbvis, så underrubriken bör vara definierad per klubb, oavsett global sorteringsordning.TipsDeltagare och lag med klasser gemensamt fungerar tillsammans med resultatmoduler. Alternativen innebär att deltagarnas (respektive lagens) klasser slås samman när resultatet räknas ut. De klasser som valts för listan ingår i uträkningen.
Vill du göra en lista över klubbar, använd listtypen Klubb (deltagare), men lämna huvudlistan tom och använd underrubriken som lista.TipsDeltagare (per stafettsträcka) fungerar också med resultatmoduler, och innebär i praktiken att varje sträcka hanteras som en egen klass, med en segrare etc. Valen Bana och Kontroll skapar listor som löper över banor respektive kontroller, t.ex. för att skapa en sammanställning över bananvändning.
Om du vill göra en gemensam lista för klasserna Herrar och Damer, kan du göra på följande vis:- Skapa en resultatmodul med standardregler.
- Skapa en resultatlista av typen Deltagare (klasser gemensamt). Välj resultatmodulen från föregående steg. Spara listan i tävlingen.
- Välj Alla listor på sidan Listor. Välj listan du skapat och de klasser som ska ingå i uträkningen.
- När listan visas, kan du välja Kom ihåg listan för att spara den med aktuellt klassval.
- Resultatberäkning använder du för att välja hur resultaten ska räknas ut. Standard innebär vanlig resultatberäkning, vilket innebär individuella resultat, lagresultat, totalresultat eller rogainingresultat, beroende på listans innehåll och klassens definition. Du kan också också definiera en helt egen metod för att räkna ut resultat, se resultatmoduler.
- Global sorteringsordning definierar i vilken ordning raderna i listan kommer. Den bör stämma överens med underrubriken. Om sorteringen börjar med klass, är det lämpligt att underrubriken baseras på klass-typer, såsom klassnamn, banlängd för klass etc. Observera att alla sorteringsordningar inte är tillämpliga för lag. Här följer kommentarer om vissa ordningar:
- Klass, starttid, namn används vanligen för startlistor.
- Klass, resultat (totalresultat) för vanliga resultatlistor. Totalresultat är sammanställningen efter alla etapper.
- Starttid, namn används för minutstartlistor och liknande
- Egen sortering finns om du har valt en egen resultatmodul. Den sortering som resultatmodulen definierar används.
- Omvänd målgångstid. De senaste resultaten först. En sådan lista, inställd på att visa de 30 första raderna, kan vara lämplig för resultat på skärm vid målet.
- Sekundär typ används för att skapa en underlista för varje rad, till exempel sträcktider för deltagare eller lista lagets deltagare för varje lag.
- Stöd tidtagning från viss kontroll respektive Stöd tidtagning till viss kontroll gör att motsvarande val är möjliga när man ska visa listan (då kan man alltså välja resultat från start till kontroll 50, eller liknande). För att det ska fungera måste den resultatmodul man använder ta hänsyn till detta. Två inbyggda resultatmoduler som kan användas är Resultat vid kontroll och Lag- och totalresultat vid kontroll.
- Filtrering används för att filtrera bort rader ut listan. En resultatlista innehåller till exempel vanligtvis endast de deltagare som har resultat. Valet med resultat tar med dem som läst ut brickan, preliminärt resultat tar även med dem som målstämplat, under antagandet att de är godkända. Om en resultatmodul valts för resultatuträkningen, används data från den för filtreringen.
Vill man göra en lista över alla vakanta starttider är endast vakanta lämpligt. Vill man exkludera vakanser från listan använder man istället inte vakant.
Man kan också filtrera fram löpare med eller utan bricka, eller med hyrd bricka. Har startat utesluter dem med status ej start. - Ett underfilter används när den sekundära listan är av typ Deltagare. De flesta filtren fungerar som motsvarande filter på huvudlistan. samlade parallella sträckor betyder att parallella sträckor grupperas, dvs, när en parallell sträcka har valts visas en rad för varje deltagare i den parallella gruppen. Parallella efterföljande sträckor fungerar på samma sätt, men listar inte gruppens första sträcka. Det är användbart när motsvarande rader visas i själva huvudlistan.
- Under typsnitt kan man ställa in typsnitt (font) för varje del av listan, samt skala storleken. Storleken skalas relativt MeOS fördefinierade storlek. Du måste se till att de datorer som använder listan har det valda typsnittet installerat (annars används något annat typsnitt). Vid export till HTML används valt typsnitt också, och även i detta fall bör rätt typsnitt finnas på de datorer som ska visa listan. Fältet avstånd kan användas för att justera avståndet mellan rader. Både positiva och negativa värden kan anges.
För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in