Observera att sidan behandlar en tidigare version. |
Sträckors egenskaper
Om ingen av de fördefinierade tävlingsformerna passar dina behov, kan du själv ändra reglerna för de olika sträckorna. Välj klass på sidan klasser. Förutsatt att det är en multiklass visas en tabelliknande uppställning med egenskaper för de olika sträckorna, se avsnittet om multiklasser. Nedan förklaras de olika inställningarna.Sträcktyp bestämmer hur sträckan ska löpas, och hur resultatet ska räknas ut. Följande möjligheter finns.
- Normal betyder att sträckan löps efter att föregående löpare gått i mål.
- Parallell betyder att sträckan löps parallellt med föregående löpare. Starttiden förutsätts vara densamma. Tiden på sträckan är den längsta som någon av de parallellt löpande har; sist i mål växlar ut nästa sträcka. Vill man således ha tre parallellt löpande på sträcka ett, två och tre, sätter man sträcka ett till normal, och sträcka två och tre till parallell.
- Valbar fungerar precis som parallell, med den skillnaden att det är tillåtet att inte sätta in en löpare på sträckan. Typen kan användas till en klass där man kan springa ensam eller i patrull. I patrullfallet är det den som har längst tid som avgör patrullens tid.
- Extra fungerar ungefär som typen parallell och valbar. Skillnaden är att den som är först i mål på sträckan förutsätts växla ut nästa sträcka, inte den som är sist i mål. Extra löpare används ibland i ungdomsstafetter för att nybörjare ska kunna prova på stafett utan att ett misslyckande påverkar laget. På en sträcka med extralöpare krävs endast att den som är först i mål och växlar är godkänd; övriga löpare kan stämpla fel eller utgå utan att laget diskas. Extra löpare kan också lämnas vakanta utan att laget diskas (precis som för typen valbar).
- Summera betyder att den tid löparen har på sträckan adderas till lagets tid, oberoende av när sträckan löps. När den här sträcktypen förekommer är det alltså inte säkert att först i mål vinner.
- Medlöpare innebär en löpare som står med i listorna, men som ignoreras i resultatuträkningen. En medlöpare behöver inte ha SI-pinne.
- Gruppera innebär att deltagaren ingår i laget, men springer sitt eget lopp i egen klass (som kan vara en individuell klass). Hur resultatet för laget ska räknas ut vet inte MeOS; det här alternativet är användbart när du har en egen resultatmodul där reglerna är definierade. Observera att en deltagare endast kan ingå i ett lag.
- Starttid betyder att den tid som anges i fältet starttid används för alla löpare på sträckan.
- Växling betyder att måltid på föregående sträcka används som starttid. Notera att sträcktyperna parallell, valbar och extra har speciella regler för vilken tid som används.
- Tilldelad innebär att MeOS inte rör starttiden för sträckan. Du är ansvarig för att tilldela löparna starttider genom lottning, startstämpling eller annan metod.
- Jaktstart innebär att resultatet på föregående sträckor används för att sätta upp en jaktstart. Första löparen i jaktstarten går ut vid den tid som anges i fältet starttid.
Fältet löpare anger vilken löpare som ska springa sträckan. I en vanlig stafett är löparens nummer detsamma som sträckans nummer. Men vill man att samma löpare ska springa, säg, sträcka 1 och 3, sätter man Str. 1 i fältet löpare på sträcka 3 (och sträcka 1).
Observera
Stafettinställningarna är ganska flexibla och därmed ganska komplicerade. Om du ska arrangera en stafett med specialiserade regler bör du göra en testtävling, där du matar in löparresultat manuellt (eller simulerar brickavläsning), för att verifiera att du och MeOS har samma uppfattning om hur inställningarna ska tolkas.
Fälten rep och omstart förklaras i avsnittet omstart.
Stafettinställningarna är ganska flexibla och därmed ganska komplicerade. Om du ska arrangera en stafett med specialiserade regler bör du göra en testtävling, där du matar in löparresultat manuellt (eller simulerar brickavläsning), för att verifiera att du och MeOS har samma uppfattning om hur inställningarna ska tolkas.
För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in