Observera att sidan behandlar en tidigare version. |
Kontroller
MeOS hanterar oftast kontroller automatiskt, men du har möjlighet att manuellt göra vissa inställningar. På sidan kontroller listas alla kontroller som används. Varje kontroll har ett unikt id-nummer. Normalt är detta nummer samma som stämplingskoden, men stämplingskoden kan ändras i efterhand.Bra att veta
Det är kontrollens id-nummer som man refererar till i en bana.
Varje kontroll kan ges ett namn. Ersätt kontrollens nummer inom hakparentes, exempelvis [32], med det namn du önskar. Det namnet används i speakerstödet och det går att skriva ut resultatlistor där mellantider vid namngivna kontroller tas med. Status anger hur en kontroll används. Möjliga värden är OK, multipel, rogaining eller trasig.
Det är kontrollens id-nummer som man refererar till i en bana.
- OK betyder att kontrollen fungerar som vanligt; deltagaren är godkänd vid kontrollen då en av kontrollens kodsiffror är registrerade. Flera kodsiffror kan användas för att åstadkomma enkla gafflingar, eller för att byta ut en trasig kontroll.
- Multipel betyder att deltagaren måste ha passerat samtliga listade kontroller för att bli godkänd. Funktionen kan användas för att skapa bon där kontrollerna får tas i valfri ordning.
- Trasig innebär att kontrollen inte används alls; resultatet är det samma som om kontrollen togs bort från samtliga banor.
- Rogaining förklaras i avsnittet rogaining.
- Utan tidtagning betyder att MeOS bortser från tiden på sträckan till kontrollen (från föregående kontroll) när tiderna räknas ut. Utåt sett ser det ut som stämplingstiden på kontrollen är exakt samma som stämplingstiden på föregående kontroll. Totaltiden är också oberoende av löparens faktiska tid på sträckan.
- Valfri betyder att deltagaren kan välja att stämpla eller inte stämpla vid kontrollen. Valet påverkar inte slutresultatet, men om man stämplar får man en mellantid registrerad.
Minsta sträcktid innebär att ingen löpare kan få en tid på sträckan som är snabbare än den angivna tiden. Om löparen är snabbare kommer alla efterföljande tider att justeras upp. Funktionen kan användas t.ex. vid vägpassage om man vill låta alla löpare passera rättvist utan tidspress. Observera att tidsjusteringen inte kan göras förrän löparen gått i mål, varför radiotider kan bli något felaktiga.
Bra att veta
Notera att de ändringar du gör på en kontroll får genomslag direkt; alla resultat räknas om och alla listor uppdateras.
Notera att de ändringar du gör på en kontroll får genomslag direkt; alla resultat räknas om och alla listor uppdateras.
Innehåll
Kommentarer
Rogaining
Det är nog bättre att ha två olika kontroller med samma kodsiffra. Använd exempelvis mönstret att kontroll id = X är vanlig och id = (1000+X) är rogaining -- båda med kodsiffra X.
För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in
Rogaining-kontroller i vanlig bana?
2018-06-03 18:53:06 av Mats Luspa
Hej, går det att använda rogaining-kontroller i en vanlig bana? Jag tänkte nämligen ha en rogaining-klass och en klass med en vanlig bana, som har kontroller, som är markerade med status rogaining alltså.
/MVH Mats