Observera att sidan behandlar en tidigare version. |
Mer om klasser
Avsnittet skapa klasser behandlar klasser översiktligt. Fler inställningar blir möjliga om du checkar i visa avancerade funktioner på sidan klasser.- I fältet typ kan du definiera olika typer av klasser, till exempel elit, ungdom och öppen, eller någon annan godtycklig beskrivning. Du kan använda klasstypen för att manuellt tilldela olika klasstyper olika startavgifter.
- Startnamn är namn på starten, vanligen Start 1 och Start 2, men vilket namn som helst, exempelvis ett sponsornamn, är möjligt. Startnamnet skrivs ut i startlistan.
- Startblock används för att generera minutstartlistor. Om Start 1 har två ingångar, bör klasser som hör till den första använda startblock 1 och klasser som hör till den andra använda startblock 2. Man får ut en minutstartlista för varje startblock.
- Status kan du ändra om du vill stryka en hel klass. Med eller utan återbetalning påverkar om avgift tas med i fakturorna. Väljer du med återbetalning tas ingen avgift ut.
- Fri starttid innebär att MeOS inte lottar klassen vid automatisk lottning. Vid målgång används startstämplingen om den finns, oavsett denna inställning. Vill du inte ha startstämpling ska du inte tillhandahålla startenheter, eller stänga av startstämplingen.
- Ignorera startstämpling gör att starttiden inte uppdateras även om deltagaren har startstämplat. Funktionen är användbar om du vill låta deltagaren startstämpla utan att det påverkar tiden.
- Resultat vid målstämpling innebär att ingen brickavläsning behöver göras, utan att endast målstämpling behövs. Om klassen/deltagaren inte har tilldelats någon bana, kommer deltagaren att godkännas direkt vid målstämpling. Om en bana är knuten till deltagaren, kommer inregistrerade radiokontroller att användas som kontroller. Saknas någon kontroll blir statusen felstämplad. Om du ändå avläser deltagarens bricka ersätts radiostämplingarna med faktisk brickdata.
Snabbinställningar
Funktionen snabbinställningar tar dig till ett tabelliknande formulär där vissa inställningar kan ändras för alla klasser på en gång. Du kan ändra sorteringsordningen för klasser genom att ändra talet i rutan index; MeOS ordnar klasserna stigande efter detta nummer.Om du har aktiverat MeOS hantering av ekonomi och avgifter, kan du också ställa in anmälningsavgifter för varje klass. Avgift och sen avgift syftar på avgift och efteranmälningsavgift, ordinarie pris (för vuxna). Reducerad avgift och reducerad sen avgift är motsvarande avgift för unga och gamla (åldersgränser ställer du in på sidan tävling) som springer klassen. För klasser där alla deltagare tillhör samma priskategori behövs inte de sist nämnda fälten. När du sparar får du en fråga om du vill uppdatera avgiften för alla deltagare som redan är anmälda i klassen.
Om du har aktiverat MeOS hantering av nummerlappar, kan du göra nummerlappsinställningar för varje klass här. Inställningen kan vara:
- Manuell som betyder att MeOS inte automatiskt tilldelar nummerlappar.
- Löpande som betyder att klassens första nummerlapp följer efter sista nummerlappen i föregående klass, eventuellt med ett hopp: inställningen antal reserverade nummerlappsnummer mellan klasser.
- Ingen som betyder att MeOS tar bort nummerlappar från klassen.
- Du kan också ange ett tal (eller kombination bokstav-tal, som A100 eller 100-E), som används som första nummer i klassen.
Resultatuträkning
Om du vill att MeOS ska räkna ut resultat på klassen enligt anpassade regler kan du välja en resultatmodul i fältet resultatuträkning, vilket blir synligt om du visar avancerade funktioner. Reglerna kommer automatiskt att tillämpas på deltagarna eller lagen i resultatlistor, resultatexport, och speakerstöd. Exempel på tänkbara regler:- Tidstillägg istället för diskning vid felstämpling.
- Diskning om brickcheck inte genomförts inom ett visst tidsintervall innan start.
- Bonussekunder för sträckseger på vissa sträckor eller spurten.
- Tidshandikapp baserat på ålder eller deltagaranpassat värde (man kan t.ex. använda fältet InputPoints för individanpassade indata)
- En regel som inte ändrar resultatet men generar poäng, som kan användas för ett sammantaget resultat i en serie.
- En regel för lag som tar räknar ut summan av tiderna för de tre snabbaste eller tredje snabbast tid. En sådan regel kan används i en ungdomstävling så att ingen enskild löpare behöver känna rädsla att förstöra för laget.
Bra att veta
Regler som förändrar sluttiden kan ge resultat som inte tycks passa ihop med sträcktiderna, eftersom dessa inte anpassas på samma sätt. Regler som förändrar sluttiden för ett stafettlag kan på samma sätt ge tider på sträckorna som inte passar ihop med resultatet. Ska lagtävlingen inte genomföras som stafett är det ofta naturligare att använda sträcktypen gruppera. Lagets deltagare kan då springa individuella lopp – till och med i olika klasser.
Regler som förändrar sluttiden kan ge resultat som inte tycks passa ihop med sträcktiderna, eftersom dessa inte anpassas på samma sätt. Regler som förändrar sluttiden för ett stafettlag kan på samma sätt ge tider på sträckorna som inte passar ihop med resultatet. Ska lagtävlingen inte genomföras som stafett är det ofta naturligare att använda sträcktypen gruppera. Lagets deltagare kan då springa individuella lopp – till och med i olika klasser.
Funktioner
Funktionen nummerlappar används för att manuellt tilldela nummerlappar till en klass i de fall man inte gjort det i samband med lottning, eller använder snabbinställningarna för att hantera alla klasser. Man anger första nummer i klassen. Man kan också ta bort nummerlappar.Tips
Används direktanmälan i en klass där löpare har nummerlappar tilldelas nya anmälda automatiskt en nummerlapp – högsta nuvarande nummer i klassen plus ett.
Slå ihop klasser används för att slå ihop två klasser till en. Välj den ena klassen och klicka på slå ihop. Därefter ges du möjlighet att välja den andra klassen. Omvänt används funktionen dela klassen för att dela upp stora klasser.
Används direktanmälan i en klass där löpare har nummerlappar tilldelas nya anmälda automatiskt en nummerlapp – högsta nuvarande nummer i klassen plus ett.
Funktionen omstart används i stafettsammanhang, se avsnittet omstart. Radera vakanser tar bort alla kvarvarande vakanser från tävlingen (i alla klasser). Funktionen är lämplig att använda i slutskedet av en tävling, då den slutgiltiga resultatlistan ska bestämmas; vakanser med ej start gör ingen glad.
Innehåll
För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in