English Inte inloggad: Logga in | Registrera dig

Om överföring av radiotider

Uppdaterad: 2019-03-25

Om överföring av radiotider

Ett återkommande problem vid tävlingar är att få in stämplingar från radiokontroller till MeOS på ett robust sätt. SI-enheter skickar stämplingar en gång och har ingen funktion att kontrollera att stämplingen når fram (och eventuellt skicka om den). Detta betyder att man aldrig kan vara helt säker på att varje stämpling når fram.

Med det sagt är denna del av överföringen skapligt robust – om man lyckas undvika väta, glappkontakt och liknande i skogen.

Nästa svårighet är den längre överföringen, som kan ske till exempel via radio, mobilnät eller kabel. Även om denna del av överföringen kan vara utmanande, kan det också finnas möjlighet att sändaren automatiskt kan kontrollera att mottagaren tagit emot stämplingen – och skicka om den i annat fall.

Teknikexperterna Björn Alpberg, Oskar Berg och Erik Berg delar här med sig av resultaten från tester de utfört.

Stämplingar till MeOS via Samlingsbox

Detta test handlar om prestanda med SI-stämplingar från ROC till MeOS via Samlingsbox. Förutsättningarna var följande:

Första testet

Totalt 5002 stämplingar skickades från ROC till MeOS via Samlingsboxar (2st). Samtliga stämplingar kom fram korrekt till online-servern som använde MeOS för mottagning och namnuppslagning av SI-data. Datahastigheten som användes var 4800 bit/s då denna är fast konfigurerad i Samlingsboxarna.
Schematisk uppställning av det första testet.
Schematisk uppställning av det första testet.

Andra testet

Även i detta test skickades 5000 stämplingar per ROC, men nu från totalt fyra ROC-enheter till servern, vilket innebär totalt 20 000 stämplingar till Samlingsbox (B). I det här testet förlorades cirka 7000 stämplingar på grund av att ”Samlingsboxarna” inte har buffertar på inkommande portar som kan lagra det antal stämplingar som skickades från ROC-enheterna. Detta var ganska förutsägbart men vi trodde att antalet förlorade stämplingar skulle vara ännu högre.
Schematisk uppställning av det andra testet.
Schematisk uppställning av det andra testet.

Kommentarer

Testerna som utfördes är extrema och representerar inte en normal tävling där stämplingar skickas med mycket lägre frekvens. Möjligtvis kan testet under mycket korta stunder motsvara O-ringens sista kontroll.

Att vi kunde generera så stor kontinuerlig datatrafik med SI-stämplingar berodde på att vi hade lagrat stämplingar internt i ROC-enheten (Raspberry Pi) och skickade ut dessa direkt via en utgående RS232 port i ROC-enheten. Vi hade alltså ingen SI-enhet som genererade det stora antal stämplingar utan den användes bara för några få teststämplingar.

Om man skall säkerställa att inte stämplingar förloras när en ROC-enhet används för sändning av stämplingar enligt ovan behöver man troligtvis använda hårdvarumässig handskakning mellan ROC och Samlingsbox (t.ex. DTR-signalering på samma sätt som används för t.ex. seriella skrivare). I sådant fall skulle Samlingsboxen stoppa överföringen från ROC genom att sätta DTR-signalen låg (pin 4, DB9-kontakt) så att data tillfälligt inte skall sändas (pga. interna buffertar i Samlingsboxen börjar att fyllas). När data åter kan tas emot signalerar Samlingsboxen genom att höja DTR-signalen och ROC:en kan återuppta överföringen. Det här behövs dock aldrig när en enskild SI-stämplingsenhet används då denna aldrig kan generera så stora datamängder.

Det finns inte någon möjlighet till handskakning i Samlingsboxen helt enkelt för att SportIdent inte har den funktionen och Samlingsboxen togs fram av SUNJO för just den specifika produkten. Den som sänder stora datamängder till Samlingsboxar bör därför införa en väntetid mellan stämplingar.
För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in