English Inte inloggad: Logga in | Registrera dig

2022-02-25:

Observera att sidan behandlar en tidigare version.

Brickavläsning

Uppdaterad: 2022-02-25

På sidan SportIdent läser du in SI-brickor när deltagaren gått i mål. Välj funktionen avläsning/radiotider. För att förhindra att oavsiktligt ändra funktion kan du trycka på lås funktion. Då måste funktionen aktivt låsas upp för att ändras.
Observera
Innan SI-enheten kan användas måste den installeras och programmeras; speciellt måste vissa drivrutiner installeras på datorn om enheten är en USB-enhet. På SportIdents hemsida, www.sportident.se finns drivrutiner och instruktioner.
För att läsa in brickor måste masterstationen (SI-enheten) vara programmerad för inläsning och funktionen autosänd måste vara avslagen. För radiokontroller och målstämpling måste autosänd vara påslaget. Autosänd är en funktion i SI-enheten, som sätts vid programmering. Du använder SportIdents programvara SI-Config för att programmera SI-enheten.
Tips
Utökat protokoll, som också ställs in med SI-Config, rekommenderas då det ger en snabbare och säkrare avläsning.
Förutsatt att SI-enheten är installerad kan den aktiveras i MeOS. Du gör det genom att välja den COM-port där enheten är installerad och klicka på aktivera. Det går också att be MeOS söka igenom alla COM-portar efter SI-enheter, genom knappen sök och starta automatiskt. På vissa datorer kan detta dock ta lite tid eller misslyckas. Om du upplever detta rekommenderar vi att du startar om enheten och aktiverar den direkt på rätt COM-port. Det går bra att ansluta flera SI-enheter till samma dator.

Alternativet interaktiv inläsning innebär att MeOS ber dig fylla i data som fattas och behövs direkt vid inläsning. Om du inte föranmält några deltagare är det denna funktion som låter dig bygga upp tävlingen vartefter löparna går i mål.
Tips
Vid större arrangemang har man istället en röd utgång, dvs en avdelning av sekretariatet som tar hand om löpare med avläsningsproblem, och då bör inte interaktiv inläsning vara aktiv.

Löpardatabas och interaktiv inläsning

Alternativet använd löpardatabasen innebär att MeOS använder löpardatabasen för att para ihop deltagare och brickor. Om interaktiv inläsning också är aktiverad, försöker MeOS automatisera processen. Om en okänd bricka läses in, men brickan finns i löpardatabasen och banan i brickan matchar banan i en klass, anmäls denna deltagare i klassen automatiskt. Naturligtvis kan denna automatik gå fel – till exempel om brickan är utlånad. I så fall får man i efterhand gå in och byta namn på deltagaren.

Ljudåterkoppling

MeOS kan spela upp olika ljudsignaler beroende på utgången av brickavläsning (godkänd/inte godkänd/åtgärd krävs/ny ledare i klassen). Markera ljud för att aktivera denna funktion. Du kan styra vilka ljud som spelas och välja egna ljudfiler genom knappen ljudval.
Tips
MeOS klarar av att läsa in brickor i bakgrunden, samtidigt som man knappar in information om andra deltagare. Speciellt behöver inte sidan SportIdent vara aktiv, utan man kan istället visa resultatlistan, som automatiskt uppdateras vartefter löparna kommer i mål.
De deltagare som kräver interaktion ställs i kö av programmet, om sidan SportIdent inte är aktiv. Blir kön lång riskerar dock operatören att bli stressad, så funktionen är bäst för små arrangemang.

Används inte interaktiv inläsning läggs okända inlästa brickor in som oparade. Se oparade brickor.

Kommentarer

Ljudåterkoppling

2022-08-31 13:28:27 av Bo Svilling

Har inte testat detta innan skall göra det i kväll.
En sak som ofta missas av personal vid avläsningen är om bricka är lånad, kommer detta vid "Åtgärd krävs" eller kommer det inte med alls?

Återkoppling

2022-09-02 19:31:57 av Erik Melin

Det finns ingen ljudåterkoppling för hyrbricka, det är inte så lätt att göra en internationellt gångbar trudelutt som indikerar det.

I update 1 finns alternativet "Nytt fönster" som visar ett fönster som är tänkt att visa upp på en skärm för deltagaren. Där framgår det det tydligt.


För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in