English Inte inloggad: Logga in | Registrera dig

Om MeOS

MeOS startade som ett litet projekt för att göra det enkelt att arrangera små orienteringstävlingar och träningar. Den första ritningen på programmet gjordes i Benin, Västafrika, sommaren 2007 under en matematikkonferens.

På sidan deltagare kommer man åt den individuella resultatrapporten, som direkt vid målgång visar resultat och missade kontroller (relativt dem som redan gått i mål).

Nu har MeOS växt till ett fullfjädrat tävlingsadministrativt system. Men enkelthet är fortfarande ledstjärnan. För den som har grundläggande datorvana ska det inte vara någon svårighet att genomföra ett litet orienteringsarrangemang. Med endast två klick kan man starta inläsning av SI-brickor. Banor och klasser skapas automatiskt när löparna kommer i mål.

Vid inläsning av brickor kan man bygga upp tävlingen interaktivt genom att skapa klasser och banor från brickans data. Namn och klubb hämtas om möjligt från löpardatabasen.

För större arrangemang fungerar MeOS på traditionellt sätt. Anmälningar och banor läggs in i förväg. Klasser kan lottas. Det finns stöd för stafett, patrull och flerdagarstävlingar. Du kan också skriva egna regler för hur resultatet räknas ut genom ett inbyggt programmeringsspråk.

Med speakerstödet bevakar man klasser och löpare. MeOS tar automatiskt backup på tävlingen, och klarar en omstart av servern utan att man måste avbryta inläsning av brickor eller direktanmälan.

Resultatlistan uppdateras automatiskt när nya deltagare går i mål. Den kan visas på skärmen i ett fönster, visas i helskärm, skrivas ut (manuellt eller autoamtiskt) eller exporteras för webben.

För den datorintresserade kan nämnas att MeOS eget filformat är XML-baserat och tämligen självförklarande; det går alltså att göra avancerade ändringar i tävlingen dirket i filen. För att dela data mellan flera klienter används MySQL server.

MeOS är gratis att ladda ner och använda. Programmet bygger på öppen källkod, så du kan också bygga programmet själv och anpassa det efter dina behov. Om du vill stödja utvecklingen av MeOS kan du köpa en licens av programmet.